• De strategische olievoorraad van de Verenigde Staten biedt waarschijnlijk onvoldoende tegenwicht om een sterke stijging van olieprijzen te dempen, zegt energie-expert Dan Yergin.
  • Yergin denkt dat olieprijzen kunnen nog verder kunnen stijgen, als de oorlog tussen Israël en Hamas verder escaleert.
  • Alleen landen zoals Saudi-Arabië hebben voldoende reservecapaciteit om het olie-aanbod voldoende te verhogen, in het geval van een sterke prijsstijging.
  • Lees ook: Olieprijs gaat richting $100 per vat: slecht nieuws voor de inflatie, goed nieuws voor Rusland en Poetin

Het belangrijkste middel voor de Verenigde Staten om extreme schommelingen in de olieprijzen tegen te gaan, is de zogenoemde Strategic Petroleum Reserve (SPR). Deze reservevoorraad van ruwe olie is door de wereldwijde instabiliteit echter onvoldoende groot. En dat is slecht nieuws. 

De SPR is ’s werelds grootste reserve van ruwe olie en kan in tijden van nood worden aangesproken om verstoringen in de olietoevoer te stabiliseren. Vorig jaar haalde de Amerikaanse regering bijvoorbeeld 180 miljoen vaten uit de strategische olievoorraad, toen er door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne onrust ontstond op de oliemarkt.

Dan Yergin van financieel adviesbureau S&P Global zegt in een interview met CNBC dat de Amerikaanse strategische olievoorraden naar een kritiek niveau zijn gedaald. “We hebben ongeveer de helft gebruikt, dus wordt het inzetten van de SPR problematisch”, zegt hij. “We komen namelijk op een niveau waarop je er liever geen beroep op wilt doen.”

Volgens het Amerikaanse ministerie van Energie staat de Amerikaanse oliereserve momenteel op het laagste niveau in 40 jaar met 351 miljoen vaten in opslag. Dat is minder dan de helft van het recordniveau van 2010 en ongeveer 40 procent lager dan vóór het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. 

Ondanks de sterke daling van de strategische oliereserve is er volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Energie geen reden voor paniek. “De SPR is nog altijd beschikbaar om ingezet te worden bij toekomstige verstoringen en om verlichting te bieden wanneer dat het meest nodig is."

Foto: US Energy Information Administration

Yergin schat dat in het beste geval de olieprijzen volgend jaar rond de 80 dollar per vat komen te liggen. Maar een escalerend conflict in het Midden-Oosten zou een verdere stijging van olieprijzen kunnen veroorzaken, waarschuwt hij.

"De enige echte buffer bevindt zich op dit moment in het Midden-Oosten", aldus Yergin tegen CNBC. Dan gaat het vooral om Saudi-Arabië, een land dat makkelijk de oliekraan wat verder open kan zetten om het mondiale aanbod aan te vullen.

Saudi-Arabië heeft samen met Rusland de productie van ruwe olie de afgelopen maanden juist verlaagd in een poging de olieprijzen wat verder omhoog te duwen.

LEES OOK: Als stijgende olieprijzen de vraag naar energie drukken, snijdt Saudi-Arabië zichzelf in de vingers – dat kan al snel gebeuren, volgens energieadviseur